"Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri"
Tarih: 26.03.2008 Saat: 12:47
Konu: Oymalıtepe hakkındaki haberler


 

BEYTULLAH'a GİREN İLK KİTAP ;

 "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri"

Yazarı ise Şevket ÇELİK, Beldemiz Oymalıtepe'den yetişmiş genç bir yazar ;

         Beldemiz Oymalıtepe, ilçemiz Yomra ve bölgemiz Karadeniz'e dair bir çok kitapta araştırma yazıları, fotoğrafları ile yer alan; gerek yerel basın gerekse ulusal basında bir çok gazetede yazı ve fotoğrafları yayınlanan, bir çok internet sitesinde ise kaynak kişi olarak gösterilen Araştırmacı Yazar Şevket ÇELİK, hem anne hem baba tarafından şehit torunu; İlk kitabı ise; "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri." Öyle bir kitap ki Niğbolu'da, Varna'da, Kosova'da, Çaldıran'da, Mohaç'ta, Çanakkale'de, Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta, Şanlıurfa'da, İnönü'de, Sakarya'da, Afyon'da, "bir gül bahçesine girercesine kara toprağa girmiş" kahraman şehitlerimize, gazilerimize dair.
 






İşte o söyleşi:


^^ KaRaYeL^^: Genç bir yazarsınız ve biz sizi çok az tanıyoruz, kitabınızın arkasında sizinle ilgili "Araştırmacı-Yazar" yazıyor. Biz daha fazlasını öğrenmek istiyoruz. Şevket Çelik Kimdir? Nerede yaşar, neler yapar?

Şevket ÇELİK: 1971 yılında Oymalıtepe Beldesi (Atatürk Mah.) dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimi beldemde tamamladım. Lise Tahsilimi Trabzon Affan Kitapçıoğlu Lisesi'nde, Yüksek tahsilimi Anadolu üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladım.

1991 yılında Karadeniz Gazetesinde Muhabir olarak çalışmaya başladım. 1996-1999 yılları arasında Trabzon'da 15 günlük bir gazete çıkardım(Yeni Trabzon). Bu zaman zarfında Of Belediyesi ve Özdil belediyelerine de belediye gazeteleri çıkardım. 1999 yılında Trabzon Belediyesi'nde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Basın bürosunda gazeteci olarak göreve başladım. Halen ayni müdürlüğe bağlı halkla ilişkiler bürosunda görev yapmaktayım.

1994-1998 yılları arasında Star Televizyonu'nda Sadettin TEKSOY ile Trabzon'da birçok haber programı yaparak ulusal manada bölgemin sesini duyurmaya çalıştım.

Birçok yerel ve ulusal gazetelerde yazı ve fotoğraflarım yayınlanmıştır. 2006 yılında da Mustafa YAZICI hocam ile ortak bir kitabimiz yayınlanmıştır. Karadeniz yazarlar birliği, Atatürk ve Kanuni Mah. Sosyal Yard. Der. , Belediyespor kulübü ve Trabzonspor kulübü üyesiyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

^^ KaRaYeL^^: Yazın hayatınız nasıl başladı?

Şevket ÇELİK: Yazın hayatına 1991 yılında Karadeniz Gazetesinde muhabir olarak başladım. O tarihten beri çeşitli gazete dergilerde yazılar yazmaktayım.

^^ KaRaYeL^^: Peki, o zaman "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri"ni yazma sürecinize gelelim. Kaç yılında başladığınız?

Şevket ÇELİK: 1992 yılında Çataltepe Şehitliği ile ilgili Karadeniz Gazetesinde bir haber yapmıştım. Çataltepe Şehitliği benim yaşadığım bölgeye çok yakın olduğu için oranın içler acısı durumunu çok yakından bilmekteyim. Çataltepe ile ilgili hiçbir çalışmanın olmaması beni çok etkilemişti. Karınca kararınca bir şeyler yapabilmek için çalışmalara başladım. Çataltepe Şehitliği için Trabzon'dan Rize'ye kadar ne kadar kütüphane varsa hepsinde araştırmalar yaptım. Resmi makamlara başvurarak birçok bilgi ve belgeye sahip oldum. 1994 ve 1998 yıllarında da iki kez Çataltepe şehitliğinin ulusal manada tanıtılması için Sadettin TEKSOY'u davet ettim. Sadettin bey ile şehitliğimizin durumunu Star Televizyonu ile Türkiye gündemine taşıdık.

Çataltepe Şehitliği için araştırma yaparken bölgemiz şehit ve şehitlikleri içinde birçok belge dokümana sahip oldum.

Ayrıca Ana ve Baba tarafından da şehit torunuyum.

^^ KaRaYeL^^: Kitabın oluşum evresinde Değerli hocamız Araştırmacı Yazar Mustafa YAZICI ile yollarınız nasıl keşişti, donanımlarınızı nasıl birleştirdiniz ve nasıl bir görev bölümü yaptınız yoksa kitabın tüm evresinde birlikte mi adım attınız?

Şevket ÇELİK: Mustafa Hocam ile Karadeniz Gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladığım 1991 yılından beri tanışmaktayız. Hocam ile olan dostluğumuz Belediyede artarak devam etti. Bu güne kadar 60 esere imza atan Mustafa Yazıcı hocam benim her zaman ilham kaynağım olmuştur. Hocamın bazı eserlerine bilgi, belge, fotoğraf ve dizgi olarak katkıda bulundum.



Mustafa hocam şehitlerle, şehitliklerle ilgili bendeki bilgi ve belgeleri bildiği için sürekli bir kitap yazmamı ve bu bilgi ve belgeleri kamuoyu ile paylaşmamı isterdi. Bende bu gün yaparım yarın yaparım diye hep işi ağırdan alırdım. Sonunda hocam sen bunu yapmayacaksın gel bunu beraber yapalım diye bir teklifte bulundu. Bende kabul ettim. Hocamız ile yaklaşık 5 yıl beraber çalıştık. Hocamın bilgi ve belgeleri ile benim bilgi ve belgelerim birleşince çok güzel bir eser meydana gelmiş oldu.

Hocam ile yurt içindeki bazı şehitlikleri ayrı ayrı ziyaret ederek çalışmalarda bulunduk. Ben Edirne Kapı, Dumlupınar şehitliklerinde, Mustafa hocam da Çanakkale ve Kıbrıs şehitliklerinde çalışma yaptı.

^^ KaRaYeL^^: Kitabın içeriğine baktığımızda birçok farklı doküman ve fotoğraf var. Bu anlamda kitabınıza dair ilk huzme içinize ne zaman düştü ki bu kadar geniş bir arşive argümana sahip oldunuz?

Şevket ÇELİK: Anne ve Baba tarafından şehit torunu olduğum için içimdeki huzme her zaman vardı. Babamın dedesi Arabistan'da annemin dedesi de Balkan harbinde şehit olmuştur.

^^ KaRaYeL^^: Kitabınızda ana başlıklar neler mesela? Araştırmalarınıza nereden başladınız?

Şevket ÇELİK:
Kitabımızı; Trabzonlu Şehitlerimiz, Şehitliklerimiz, Trabzonlu Gazilerimiz, Şehitlerimiz ve Gazilerimiz hakkında bazı manzum hatıralar ve bilgiler, Trabzon ve Bölgesinde Osmanlı-Rus savaşlarına ait bazı hatıralar ve Basından haber başlıkları altında altı ana başlıkta topladık.

Şehitlerimizi; Asker ve Polis Şehitlerimiz olarak Şehitliklerimizi de; Trabzon'daki Şehitliklerimiz ve Trabzon dışındaki Trabzonlu Şehitliklerimiz diye gruplara ayırdık.

Bu kitabı hazırlarken Mustafa hocam ile arşivlerimizi birleştirdik. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı- Trabzon askerlik dairesi, İl jandarma Alay komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Muharip Gaziler Derneği, şubelerimizin arşivlerinden yararlandık.

^^ KaRaYeL^^: "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri" Kitabınızın gerek araştırma gerek oluşum evresinde ziyaret ettiğiniz şehitliklerimiz de olsun ya da görüştüğünüz gazilerimizle olsun sizi derinden etkileyen bir durumla karşılaştığınız oldu mu?

Şevket ÇELİK: Her şehidimizin ayrı bir mazisi vardır. Araştırmalarım esnasında Dumlupınar şehitliğini ziyaretim esnasında ömrü savaşlarda geçen bir babanın hiç görmediği oğlu ile Dumlupınar'da karşılaşıp beraber şehit olmaları beni çok üzmüştü.

^^ KaRaYeL^^: "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri" kitabı belli ki çok önce sizin yüreğinizde oluşmuş. Araştırma evrenizde daha önceden bilinemeyen gün ışığına sizin araştırmalarınız neticesinde çıkan bir şehitliğimiz oldu mu? Olduysa bundan sonraki süreçte neler yaptınız?

Şevket ÇELİK:

 
    * Trabzon'daki Şehitliklerimizin haritasını KTÜ Jeodezi Bölümündeki hocalarımız sayesinde çıkardık.
    * Sifter Şehitliği için iki bayrak direği yaptırarak şehitlerimizin kabirlerine diktirdik.
    * Seslikaya Şehitliğine ilk Bayrak direğini Sadettin TEKSOY ile beraber diktik.
    * Çabalarımız sonucu şehitliğimizin etrafı duvar ile çevrilerek koruma altına alındı.
    * Çataltepe Şehitliği ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar sonucu şehitliğe olan ilgisizliği bir nebze olsun ortadan kaldırdık.
    * Bahçecik mezarlığında kabri bulunan bir şehidimizin 15 yıldır yapılmayan mezar başlığını bir arkadaşımızın yardımıyla yaptırdık.


Biz kitabımızı yayınladıktan sonra kitabı alan bir vatandaşımız kitaptan faydalanarak şehit olmuş olan babasının Çanakkale'deki kabrini bulup Trabzon'a döndüğünde bizlere teşekkür etmiştir.

Bunlara benzer birçok olayla karşılaşmaktayız.

^^ KaRaYeL^^: "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri" kitabınızı tüm araştırmaları bitirip baskıya gönderdiğinizde "şu eksik kaldı" veya "şu da olsaydı" dediğiniz bir bilgi, bir doküman kaldı mı elinizde?

Şevket ÇELİK:
Trabzon Şehit ve Gaziler diyarıdır. Tüm şehit ve gazilerimizi kitabımızda toplama imkânımız olmadı. Biz elimizdeki mevcut bilgiler ile bir eser meydana getirmeye çalıştık. Mesela; Sarıkamış'ta şehit olan 90 bin vatan evladımızdan 2 bini Trabzonlu idi. Trabzonlulardan kurulmuş olan 9. Kolordu mensupları Tamamen şehit olmuştu. Bu şehitlerimizin çok azının bilgilerine ulaşabildik. Şehitlerimizle ilgili çalışmalarımız yine devam etmektedir.

^^ KaRaYeL^^: Kitabınız piyasaya çıktıktan sonra ne gibi eleştiriler aldınız, nelerle karşılaştınız?

Şevket ÇELİK:
Kitabımız daha piyasaya çıkmadan önce Trabzon kamuoyunun gündeminde idi. Çalışmalarımızı görmeyen bilmeyen bazı insanların eleştirisi ile bilenlerinde övgüleri ile karşılaştık. Ama kitabımız basıldıktan sonra mükemmel bir eser odluğunu herkes gördü ve takdir etti. Kitabımızı görmeden eleştiri yapanlar bile kitabımızdan çok sayıda alarak ne kadar bir yanılgı içersinde olduklarını gösterdiler.

^^ KaRaYeL^^: Oymalıtepe Beldesi'nin yetiştirdiği en genç yazarlardan birisiniz, Oymalıtepe Beldesi için özel bir çalışmanız, özel bir araştırmanız var mı?

Şevket ÇELİK: Beldem ile ilgili yaklaşık yirmi yıldan beri bilgi ve fotoğraf toplamaktayım. Bu çalışmalarımı bir kitap halinde meydana getirme çalışmasındayım. Kitabın dizim aşamasındayım.

^^ KaRaYeL^^: Sırada ne var peki? Yeni bir araştırma mı?

Şevket ÇELİK: 2003 yerel seçimleri öncesinde Özdil eski Belediye Başkanı Adnan BIYIKLIOĞLU!nun katkıları ile Özdil Beldesine hazırlamış olduğum ve seçim ve maddi imkânsızlıklar yüzünden basamadığımız bir kitabım vardır.

Proje aşamasında olan bazı çalışmalarım daha var.

^^ KaRaYeL^^: www.sevketcelik.com adresli bir siteniz var. Neden "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri" için bir site değil de kişisel bir site yaptınız, sitenizde neleri paylaşmak istiyorsunuz izleyicilerinizle?

Şevket ÇELİK: Sitemin ana gayesi şehitler ve gazileri tanıtmaktır. Bölgemizin tanıtımına katkıda bulunmak amacındayım. Lakin henüz sitemiz aktif duruma geçmedi.

^^ KaRaYeL^^: Bu soruyu gazeteci geçmişinize istinaden soruyorum. Türkiye'nin politik durumu ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Rahatsızlıklarınız var mı?

Şevket ÇELİK:
Her Türk vatandaşı gibi bazı konularda hassasiyet göstermekteyim, fakat bunun yanında ülkenin bulunmuş olduğu konjektürü değerlendirdiğimde ülkemiz gayet iyi yönetilmekte inşallah daha güzel günleri hep birlikte görürüz.

^^ KaRaYeL^^: Biraz magazinsel bir soru olacak ama bugün başucunuzda hangi kitap var, ya da hangi kitabı okuyorsunuz?

Şevket ÇELİK:
"Yakınçağ Türkiye Tarihi" ile Ali Şükrü Bey- Osman Ağa olayının canlı şahidi Muharrem Çavuş'un anılarını anlatan bir kitapçık okuyorum.



Kitap tanıtım ve imza günü:18 Mart 2006 Zorlu Grand Otel


Tanıtım:18 Mart 2006 Zorlu Grand Otel


Mustafa Yazıcı ve Şevket ÇELİK


Mustafa Yazıcı ve Şevket ÇELİK, tanıtım ve imza gününde



Sen ki, a'sara gömülsen taşacaksın... Heyhat,
Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihat...
Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.

Mehmet Akif ERSOY

"Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri" kitabı BEYTULLAH'a nasıl girdi? Bu ana tanık olanlarsa Cevdet BİNAY ki kitabı kutsal topaklara Halil AKTAŞ' a teslim etmek üzere getirmiştir, diğerleri ise Kemal AKTAŞ(OrTaNDaGı) ve Halil AKTAŞ(DJ-ZaKDaRiZa) ... İstedim ki bu anı tanıklarından ve yaşayanlarındandan biri olan DJ-ZaKDaRiZaN'nın (Halil AKTAŞ'ın) kendisinden öğrenelim.

Beytullah'a giren ilk kitap "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri"

Öncelikle degerli hocam Mustafa yazıcı ve değerli Şevket çelik kardeşimize böyle bir eseri bizlere undukları için sonsuz teşekkür ediyorum.

Bu kitabin çıktıgını duydugumda ne kadar gurur duydugumu sizlere yazılarımla anlatamam. Bir an önce bu kitabi okuyabimek için sabırsızlanıyordum. Sonra Arkadaşımız Cevdet Binay ümreye geleceğini ve bana bu kitabi onunla göndereceklerinin haberini almam beni çok daha fazla heyecanlandırdı.

Cevdet Bınay ümreye geldiginde bu kitabi beraberinde getirdi sag olsun. Bende (Ortandagı) Kemal Aktaşla birlikte Cevdet Binay'i ziyarete gittik. Mekkede buluştuk güzel sohbetlerimiz oldu. Bu güzel eseri Cevdet bana verdiginde ise Sanki Dünyalar benim olmuştu. Sohbetimiz bitip ayrılık zamanı geldiginde yatsı namazı vaktı olmuştu.

Ötelden kalktık Cevdet Binay, Hanımı, küçük kızı Nıhan ve ben Beytullah'a geldik yatsıyı kılıp ayrılacaktık.

Harem'in kapısına geldigimizde kitap abim Kemal AKTAŞ'In elindeydi. Görevlı polisler iceri Kuran-i Kerım'den başka resimli kitapların sokulmadıgını, yasak oldugunu söyledi. Bunu bizde biliyorduk o an unutmuştuk bile. Ben görevli polise bundaki resimlerin şehitlere ait oldugunu ve bırakacak bir yerimizin olmadıgını söyledim. Orada emanet alınmadıgını onlarda biz de biliyorduk zaten. Hayir olmaz dediler. Böyle olunca her zaman fedakar olan ;

Ortandagı (Kemal Aktaş); 'Tamam, siz içerde kılın ben dişarda kılarım kitapda yanımda kalır' dedi.

Tabiki bizde üzülmüştük ama yapacak başka bir seçenek yoktu. Bunun için Harem'e girmiyeceğini anlayan polis birden yeniden sordu kitapda ki resimler kime ait dedi. Biz de gösterdik ve şehıtlere ait oldugunu söyledik. Şehit kabirlerini de görem görevli abime 'hadi girebilirsin kitapla' dedi. O an dünyalar bizim olmuştu çünkü biz şehitlerimizin resimleri dahi olsa Beytullah'a girsin istemiştık. Böyle olunca hepimiz çok sevindik. Haremi şerife girdik namazımızı kıldık ve Cevdet'le o gün için görüsüp ayrıldık.

Hepimiz son derece mutluyduk. Çünkü bu güzel kitap Beytullah'a giren ilk kitap "Trabzon Şehitleri, Şehitlikleri ve Gazileri" olmuştu yöremizden. Sonraki gün mutlulugumuzu Kitabin yazarları Şevket Çeli ve Mustafa yazıcı ilede paylaştık. Çok güzel bir gündü bunu burada süzlerlede paylaşmak istedim.




Hazırlayan: ^^KaRaYeL^^ Oymalitepe.NET







Bu haberin geldigi yer: || Oymalıtepenin Buluşma Noktası ||
http://www.oymalitepe.net

Bu haber icin adres:
http://www.oymalitepe.net/modules.php?name=News&file=article&sid=19