Nereden: Almanya
Tarih: 03 Eylül 2009, Perşembe 12:05:24 Mesaj Konusu: Zeynep Hatun'un Gizli Aşkı..
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın.
Şehâ bu sûret-i zîbâ sana Hakk'dan inâyettir
Sanasın Sûre-i Yûsuf cemâlinden bir âyettir
Senin hüsnün, benim aşkım, senin cevrin, benim sabrım
Demâdem artar, eksilmez, tükenmez, bî-nihâyettir.
Zeynep Hatun
Beste-Solist : Ayşe Erdal
* * *
Ey şah! Bu süslenmiş, yaratılırken özenilmiş görünüş (hem karakter hem dış görünüş olarak) sana Allah'tan gelmiş bir hediyedir.
Öyle ki, Yusuf Sûresi'nin kendisi, senin güzelliğin sûresinin bir âyeti sanılacak kadar güzelsin.
Senin güzelliğin arttıkça benim aşkım, senin cefâ edişin, bana çektirişin arttıkça da benim sabrım artar, eksilmez, tükenmez,
sana karşı aşkım ve sabrım sonsuzdur.
Fatih döneminin kadın şairlerinden ve Fatih' in huzuruna peçesiz çıktığı rivayet olunan Zeynep Hatun' un herkesten gizlediği " Fatih " e olan aşkını anlatan dizeleri.
Tarih: 03 Eylül 2009, Perşembe 17:18:03 Mesaj Konusu: Re: Zeynep Hatun'un Gizli Aşkı..
Öncelikle belirtmek isterim ki, Fatih döneminde, yüzleri peçeyle dolaşan bayan sayısı çok fazla değildi. Asıl peçe, çarşaf ve benzerleri, hilafetin Osmanlı'ya geçmesinden sonra yaygınlaştı diye biliyorum.
Şiiri orjinalinden okuduğumuzda, anlamasak bile, seslerin tınısı, melodik yanı, uyak düzeni çok etkileyici. Neyse ki, açıklama ile tema kavranabiliyor. Kendimi lise döneminde, Divan Edebiyatı dersinde hissetmedim desem yalan olmaz.
Konu aşk olunca da, gönül padişaha da tutulabilir, çulsuz bir aylaka da.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız