Şehitlik Eleştirisi
Tarih: 24.05.2008 Saat: 18:50
Konu:


ÇATALTEPE Şehitliği’nin bakımsızlığından yakınan Mehmet Kara isimli vatandaş, Vali Nuri Okutan’ı 17 Temmuz Çataltepe Şehitleri’ni Anma Günü öncesi şehitliğe davet etti. 1916 yılında verilen Kurtuluş Savaşı’nda bin civarında şehit verilen Çataltepe’ye anıt yapmak isteyen Kara, “En azından bir büyük bayrak için bize izin versinler. Çataltepe Şehitliği’ni artık görsünler” dedi.


         Elli yıl kadar önce çobanlık yaptığı Çataltepe’de elleriyle onlarca kafatasını bir araya toplayarak mezarlar oluşturduğunu belirten Mehmet Kara, Trabzon Valiliği’nin Çataltepe’ye yeterince destek vermediğinden yakında. Kara Trabzon haritalarında bile isim olarak belirtilmeyen Çataltape’yi kendi imkanlarıyla bir anıt yapmak istediklerini belirterek şunları söyledi. "Sn. Valimiz bu konuda çok duyarlı. O’nun bilgisi olmadan bizler bir şey yapmak istemiyoruz. Ama burada vatanımız uğruna şehit olan binlerce vatan evladımıza olan vefa borcumuzu ödemeliyiz. En azından şehitlerimize yakışan büyük bir bayrak asalım. Mevcut bayrağı izin versinler biz değiştirelim. Burada yaşayan insanların anlattıkları hikayeleri dinleyen valiler, kaymakamlar inanın burada çadır kurar yatarlar.17 Temmuz Çataltepe Şehitlerini Anma Günü her yıl kutlanıyor. Ama yeterince tanıtılmadığı ve yolların çok kötü olmasından dolayı buraya yeterince insanımız gelemiyor. Bütün masrafları karşılamaya hazırım. Sn. Valimizi Çataltepe’ye davet ediyorum".

ARŞİVLERDE HEPSİ MEVCUT

         Genel Kurmay arşivlerinde 1916 yılındaki Kurtuluş Savaşı’na ait belgelerde Çataltepe’deki muharebenin gün gün anlatıldığı belgelere ulaştıklarını da hatırlatan Kara bu belgelere dayanılarak yapılan tanıtım broşüründeki sonuç bölümünde şu satırlara dikkat çekti. "…Birinci Dünya Harbi döneminde Erzincan ve Erzurum bölgesinde bulunan 3’ncü orduyla Ruslar arasında 1914 yılı sonunda başlayan muharebede Rus birlikleri 1916 yılının Haziran ayı sonlarına doğru Maçka 8Cevizlik) doğusundaki Matracı-Çataltepe-Yeşiltepe-Karakapan dağı doğusuna kadar ilerlemişti. Çataltepe’de Ruslara karşı muharebede bulunan birlikler 10’ncu Tümen’e bağlı 28.Piyade Alayı, 3’ncü Tümen’e bağlı 8. Piyade Alayı, Karakapan Müfrezesi, Mecid Müfrezesi, 54’ncü Alay 3’ncü Tabur. Ziyaret Müfrezesi 101.Alay 9 ve 11’nci Bölükleri 77. Alay’a bağlı makineli tüfek takımı idi.9/10 Haziran 1332 (22/23 Haziran 1916) gecesi Çataltepe civarında yapılan muharebede 28. Alay ( Taburun kaybının 70 şehit ve 60 yaralı olduğu Alayın tarihçesinde belirtilen bir husustur. 34’ncü Tümen’in muharebe tehririne göre 17 Temmuz 1916) tarihinde Çataltepe’de yapılan muharebede 101’nci Alay 9 ve 11’nci Bölüklerinden Rusların attığı dom-dom kurşunları sebebiyle pek çok askerin şehit olduğu bilirtilmiş ise de bunların sayısına ait bilgiler muharebe takririnde yer almamıştır.


Kaynak: Gunebakış






Bu haberin geldigi yer: || Oymalıtepenin Buluşma Noktası ||
http://www.oymalitepe.net

Bu haber icin adres:
http://www.oymalitepe.net/modules.php?name=News&file=article&sid=34