Anasayfa | Fotograf Albümü |Forumumuz |Downloads | Hesabınız | Ziyaretçi Defteri|İletişim| Radyo

Oymalitepe.Net :: Başlığı Görüntüle - karbon borsası
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olunÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun   GirişGiriş 

karbon borsası

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Oymalitepe.Net Forum Ana Sayfası -> Sizin Kaleminizden... Köşe Yazıları... Sizin Kaleminizden... Köşe Yazıları...
Önceki Başlık :: Sonraki Başlık  
Yazar Mesaj

zafersoy

Platinyum Üye
Platinyum Üye



Kayıt: Oct 30, 2008
Mesajlar: 2039
Nereden: TRABZON



MesajTarih: 13 Kasım 2008, Perşembe 03:12:15    Mesaj Konusu: karbon borsası Alıntıyla Cevap Ver

Geçen yıl işlem hacmi 30 milyar doların üzerine çıkan ve giderek daha büyük bir gelir kapısı olarak görülmeye başlanan karbon borsası dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının da radarında. Ülkelerin ve şirketlerin karbon emisyon kotalarının alınıp satıldığı borsaya ilgi gösteren bankalar arasına Citi ve Bank of America da katıldı. Societe Generale, Fortis ve Morgan Stanley zaten yılbaşından itibaren karbon borsasıyla ilgilenen birimler kurmuşlardı.

Henüz geçen ay karbon borsası analisti olarak göreve başlayan Deutsche Bank'tan Mark Lewis, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "İnsanların bir atımlık kurşun olarak gördüğü bu iş beklenenden çok ileri aşamalara geçti" yorumunu yaptı. Kendi ekiplerinin sayısını son 6 ay içinde 2 kat artırarak 10 kişiye çıkardıklarını söyleyen analist tüm dünyadaki karbmon emisyon ticaretini takip ettiklerini belirtti.

Çevreci projelere 10 yıl içinde 50 milyar dolarlık kaynak ayıracağını açıklayan Citi, Birleşmiş Milletler'in Kyoto Protokolü çerçevesinde karbon ticaretine yeni giren isimlerden. Şirketin merkezinin bulunduğu ABD, henüz karbon emisyonlarının sınırlanmasını ve kotaya bağlanmasını öngören Kyoto Protokolü'nü imzalamamış olmasına rağmen Citi, bu konuda dünya çapında müşterilerinden gelen talebin arttığını açıkladı. Bu alanda faaliyet gösteren Fransız Societe Generale ise Güney Kore ve Brezilya'dan topladığı karbon kotalarını gelişmiş ülkelere satmak için fırsat kolluyor. Belçika Hollanda ortaklığı olan Fortis ise bu konuda gayet verimli olan Çin piyasasındaki varlığını güçlendirmek için Hong Kong'ta bir ofis açtı.


....... bu haberi biryerden bulup kopyaladım..geçen yıldanberi karbon borsası ile ilgili yazı ve makaleleri takip ediyordum en son bu seviyeye kadar gelmesi sevindirici bir gelişme.çevreci bir kişiliğim olduğu içinde sizinle paylaşmak sizinde bir nebze olsun yardımlarınızı almak istedim..
karbon borsası kısaca şöyle işliyor:
dünya çevre örgütlerinin ve ülkelerin çevre koruması için ayrılan ödeneklerinin belli bir kısmı bir veya birden fazla havuzda birikiyor.kyoto protokolunu(doğaya salınan karbon ile ilgili) imzalayan sanayileşmekte olan ülkelere karbon emisyon kotası veriliyor.örneğin bir yıl içinde türkiyenin doğaya salacağı karbon miktarı 30 milyon metreküp.eğer türkiye doğaya 25 milyon metreküp karbon salıpda başarı gösterirse havuzda biriken paradan önemli bir miktar sanayisine aktarıyor.ama 35 milyon metreküp olursa 5 milyon metreküp'e göre karbon birim fiyatı belirleniyor ve o ücret türkiyeden tahsil ediliyor.bilindiği gibi sera gazları ve karbon monoksit içeren gazlar ozon tabakası üzerinde telafisi çok güç olan hasar meydana getiriyor.karbon borsasınında kuruluş ve işleyiş amacı çevreyi korumak. işlem çok basit işliyor her ülke diğer ülkeleri denetliyor.

bizim birey olarak üstümüze düşen görevde karbon borsasının varlığını tüm dünyaya duyurmak çevre için yapabildiğimiz katkıyı yapmaktır.

saygılarımla
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder

nesli

Platinyum Üye
Platinyum Üye



Kayıt: Sep 20, 2008
Mesajlar: 1498
Nereden: İstanbul



MesajTarih: 21 Kasım 2008, Cuma 02:37:14    Mesaj Konusu: Alıntıyla Cevap Ver

" Karbon Borsası " diye tabir edilen durumu duymuştum fakat ne olduğunu bilmiyordum.Siz konuyu ekleyeli çok olmasına rağmen bilmediğim bir konuda yorum yapmak istemedim. Konuyu araştırdım ve öğrendiklerim kendi adıma çok faydalı oldu. Verdiğiniz bu bilgilerle beni aydınlattığınız için teşekkürler zafersoy

Karbon Borsasını anlamak için, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve belgesi olan "Kyoto Protokolü"'nü bilmek gerektiğinden, bu anlaşmanın içeriğinde neler olduğuna dair bilgiler eklemeyi uygun gördüm.


Kyoto Anlaşması nedir?

--Kyoto Anlaşması, Birleşmiş Milletler’in 1997 yılında Japonya(Kyoto)’ da düzenlediği çevre toplantısında katılımcı hükümetler tarafından kabul edilen bir anlaşma. Bu anlaşma, gelişmiş ülkelerin sera etkisi yaratan gazların salınımını 2008-2012 yılları arasında yüzde 5.2 düşürmelerini öngörüyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2001 yılı Mayıs ayı itibarıyla 84 ülke anlaşmayı imzaladı, 34 ülke de onayladı.

Kyoto Anlaşması, iklim değişimiyle ilgili ilk anlaşma mı? ----Hükümetler, 1992 yılında Rio’daki “Dünya Zirvesi”nde iklim değişimiyle mücadele etme kararı almışlardı. Bu zirvede, Birleşmiş Milletler İklim Değişimi Çerçeve Anlaşması hazırlanmıştı. Çerçeve Anlaşması, gaz salınımlarını sabir hale getirmeyi öngörüyordu, fakat bağlayıcılığı yoktu. Nitekim, bu anlaşma sonrasında gaz salınımlarında küresel bir düşüş gözlenmedi.
Kyoto Anlaşması, BM İklim Değişimi Çerçeve Anlaşması’nın devamı niteliğinde.

Kyoto’nun kanuni bağlayıcılığı var mı?--Anlaşmayı imzalayan ülkelerin yüzde 55’inin parlamentoları tarafından onaylanırsa, bağlayıcılık kazanacak.

Bütün ülkeler salınımlarını yüzde 5.2 düşürmek zorundalar mı? --Hayır, en gelişmiş 39 ülkenin bu yükümlülüğü var. Zaten Birleşmiş Milletler Çerçeve Anlaşması, küresel ısınmayla mücadelede en büyük yükümlülüğün gelişmiş ülkelerde olduğunu öngörüyor.

“Sera gazı” nedir? --Sera gazları, ısıyı dünyanın atmosferine hapseden gazlara verilen isim. En zararlı sera gazı, karbondioksit. Kyoto Anlaşması, karbondioksidin yanısıra metan ve nitrus oksid gazlarının salınımını da düşürmeyi öngörüyor.

Peki ya ülkeler 2008-2012 yılları arasında salınımlarını düşüremezlerse? --Anlaşma, esnek mekanizmaları da içeriyor. Örneğin belirli oranda “salınım ticareti” yapılabiliniyor. Yani, bir ülke para karşılığında, az gaz salınımı olan bir ülkeden “gaz salınımı yapma hakkı” satın alabiliyor. Bir diğer yöntem de, ülkelerin, karbondioksit gazını “emen” ağaçlardan bol miktarda yetiştirmesi olabiliyor.

Bu durumda ülkelerin esnek mekanizmalardan yararlanıp gaz salınımlarını hiç azaltmaması da mümkün mü?--Bu konu halen tartışılıyor. Örneğin ABD, bu mekanizmalardan sonuna kadar yararlanıp hiç gaz salınımına gitmeden, az gelişmiş ülkelerden “salınım hakkı” satın almayı savunuyor. Fakat Avrupa Birliği ülkeleri, esnekliğin istismar edilmemesi ve bir sınır konması taraftarı.

(kaynak - Ntvmsnbc Haberleri)

Kyoto sonrası neler değişecek?

--Atmosfere salınan sera gazı miktarı yüzde 5'e çekilecek,
--Endüstri, motorlu taşıtlar ve ısıtmadan kaynaklanan sera gazı miktarını azaltmaya yönelik mevzuat yeniden düzenlenecek,
--Daha az enerji ile ısınma, daha az enerji tüketen araçlarla uzun yol alma, daha az enerji tüketen teknoloji sistemlerini endüstriye yerleştirme sağlanacak,
--Güneş enerjisinin önü açılacak,
--Ulaşımda, çöp depolamada çevrecilik temel ilke olacak,
--Alternatif enerji kaynaklarına yönelinecek,
--Çimento, demir-çelik ve kireç fabrikaları gibi yüksek enerji tüketen işletmelerde atık işlemleri yeniden düzenlenecek,
--Fosil yakıtlar yerine örneğin bio dizel yakıt kullanılacak,
--Termik santrallerde daha az karbon çıkartan sistemler devreye sokulacak,
--Nükleer enerjide karbon sıfır olduğu için dünyada bu enerji ön plana çıkarılacak,
--Fazla yakıt tüketen ve fazla karbon üretenden daha fazla vergi alınacaktır

Kyoto Protokolü ve Türkiye

2004 yılında BMİDÇS'ye (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) taraf olan ancak uzun süre Kyoto Protokolü'nü imzalamayan Türkiye 30 Mayıs 2008'de Protokolü imzalayacağını resmen açıklamıştır. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanlığı’na, “Kyoto Protokolü’ne taraf olmayı kabul ve TBMM tarafından onaylanmasının uygun olduğuna” ilişkin yazı gönderdiğini açıklamıştır. Dışişleri Bakanlığı’nın da taraf olmayı onaylaması halinde, anlaşma önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ardından da TBMM’nin gündemine girecektir. 5 Haziran 2008 tarihinde Protokolün imzalanmasına ilişkin tasarı meclise sunulmuştur.

* * *

Bu anlaşmanın geleceğimizi tehdit eden küresel ısınmayla mücadelede güzel bir yöntem olduğunu düşünüyorum ve Türkiye'nin anlaşmaya taraf olmasından da memnunum. Türkiye endüstrileşmiş ABD ve Batı Avrupa ülkeleri kadar sera gazı üretmiyor fakat petrol, kömür ve doğalgaza bağımlılığını hızla artırmakta olan bir ülke olduğu için sera gazı salınımlarını hızla artırıyor dolayısıyla bu anlaşmanın dışında kalmaması gerekiyordu zaten. Ülkemiz açısından maliyeti yüksek bir durum olarak görünse de bir yerlerden başlamak gerekiyor artık.

zafersoy alkış

.......Rüzgar gibi geçti hayatımdan, adı ^^KaRaYeL^^ olan.......
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder

zafersoy

Platinyum Üye
Platinyum Üye



Kayıt: Oct 30, 2008
Mesajlar: 2039
Nereden: TRABZON



MesajTarih: 21 Kasım 2008, Cuma 02:48:46    Mesaj Konusu: Re: Alıntıyla Cevap Ver

herkesin az çok bilgi sahibi olduğunu düşünerek(en azından küresel ısınma ve ozon tabakası) o başlık adı altında paylaşımımı yapmıştım.benim yapmam gereken paylaşım aslında bu şekilde olması lazımdı.konuyu tamamlayıp insanları daha detaylı bilgilendirdiğin için;

teşekkürlerrr nesli alkış alkış

<div>Ayağın kırıldı diye üzülme. Allah sana belki kanat verecek. <br>Kuyu dibinde kaldın diye kırılma belki oradan bile bir kapı açılır. <br>Yusuf kuyudan sultan oldu.."</div><br>
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder

Tüm kadın aksesuar fırsatları için tıklayın !


Mesajları Göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Oymalitepe.Net Forum Ana Sayfası -> Sizin Kaleminizden... Köşe Yazıları... Tüm saatler GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

We request you retain the full copyright notice below including the link to www.phpbb.com. This not only gives respect to the large amount of time given freely by the developers but also helps build interest, traffic and use of phpBB 2.0. If you cannot (for good reason) retain the full copyright we request you at least leave in place the Powered by phpBB line, with phpBB linked to www.phpbb.com. If you refuse to include even this then support on our forums may be affected. The phpBB Group : 2002 // --> Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Copyright © 2008 Oymalitepe.Net & Site Kurulumu-Düzenleme: L@ZKaN - kuzeyinoglu - ^^KaRaYeL^^